بازاریابی اینترنتی چیست؟
بازاریابی اینترنتی علم فاصلههاست. در بازاریابی اینترنتی باید بدانیم فاصله چیست ، از چه کسی فاصله داریم و چطور این فاصله را کم کنیم. در مدیریت فاصلهها هر چه بهتر عمل کنیم نتایج بهتری دریافت میکنیم. بگذارید با مثالی روشنتر بازاریابی اینترنتی را تعریف کنیم :
فرض کنید میخواهید شرکتی تأسیس کنید. برای تأسیس یک شرکت به غیر از دریافت مجوز ها ، نیاز به یک مکان اداری، چند وسیله و ابزار ، یک تا چند کارمند و غیره داریم. در کنار مسائل داخلی شرکت، موارد خارجی شرکت هم اهمیت دارند . باید بخشی از نمای شرکت را به تابلوی تبلیغاتی اختصاص دهیم. همچنین برای شروع کسب و کار خود باید تبلیغات هم انجام دهیم.
حتماً در داخل خود شرکت هم نیاز به افرادی داریم تا در صورت مراجعه مشتری آنها صحبت کرده و محصولات شرکت را به فروش برسانند.
همانطور که مشاهده کردید، مجموعهای از فعالیتها باعث میشود که در نهایت یک شرکت به درآمدزایی برسد. در بازاریابی اینترنتی هم ما برروی وب سایت خود مجموعهای از فعالیتها را انجام میدهیم تا در نهایت کسب و کار اینترنتی ما به درآمدزایی برسد .
در بازاریابی اینترنتی سعی میکنیم مخاطب محصولات خود را قبل از خرید بشناسیم . با استفاده از تکنیکها و روشهای مختلف که در ادامه گفته خواهد شد خریدار را به صورت فرضی وارد یک مسیر مشخصی که خود برنامهریزی کردهایم وارد میکنیم . مسیری که در نهایت موجب خرید بیشتر و بیشتر مشتری از ما میگردد.
پس در طول مسیر همراهمان باشید تا به صورت کامل بازاریابی اینترنتی را برای شما شرح دهیم.
چرا باید بازاریابی اینترنتی انجام دهیم؟
امروز دسترسی به اینترنت بسیار ساده شده و مخاطبان اینترنت بسیار گستردهاند. فضایی نامحدود برای دسترسی به اطلاعات باعث شده که هر لحظه به تعداد مخاطبین اینترنت افزوده شود. کسب و کارهای هوشمند در دنیای واقعی با مشاهده چنین پتانسیلی تصمیم به ورود و راهاندازی یک کسب و کار مجازی در اینترنت گرفته اند. اما با گذر زمان و افزایش کاربران اینترنتی روشی برای پیدا کردن مخاطب هدف کسب و کار وجود نداشت و هر کسب و کار در دنیای مجازی با آزمون و خطا سعی در افزایش تعداد مشتریان خود در این فضا میکرد.
پس از مدتی روشهای امتحان شده توسط کسب و کارهای اینترنتی به قوانینی بدل شد که از آن پس هر کسب و کار اینترنتی باید برای افزایش تعداد مخاطبین وبسایت خود و همینطور افزایش فروش در اینترنت از این موارد استفاده نماید.
دلیل اصلی انجام روشهای بازاریابی اینترنتی، افزایش احتمال موفقیت یک کسب و کار در دنیا اینترنت است. با انجام روشهای بازاریابی اینترنتی، احتمال موفقیت یک کسب و کار هشت برابر بیشتر از دیگر کسب و کارها میباشد.
انواع روشهای بازاریابی :
در ادامه با روشهایی آشنا میشوید که اصول مهم بازاریابی اینترنتی میباشد :
_قیف فروش :
یکی از مهمترین مواردی که هر بازاریابی اینترنتی باید در بازاریابی کسب و کار خود انجام دهد ایجاد یک مسیر بیانتها و جذاب برای مخاطبین محصولات و خدمات خود است. دقیقاً همانند یک قیف که ورودی مشخص دارد اما با یک تفاوت فاحش که هيچ انتهايي براي اين قیف در نظر گرفته نشده است. در بازاریابی اینترنتی قیف فروش حکم همان مسیر بیانتها را دارد. بازاریاب اینترنتی با استفاده از تکنیکهای متفاوت در این بخش سعی میکنند که اول مخاطب خود را شناسایی کرده ، و سپس با ایجاد چند مسیر فرضی مخاطب را از خرید محصولات ارزان به سمت خرید محصولات گران و گران تر سوق میدهد. در قیف فروش هر چه مسیر هوشمندانه تر و جذابتر و طراحی شود مخاطبین بیشتری منتقل مشوند و در نهایت کسب و کار به سوددهی بالایی دست پیدا می کند.
_بازاریابی محتوا :
فرض کنید کارمندانی را استخدام کرده اید تا در زمان مراجعه مشتری به دفتر شما با وی صحبت کرده و مشتریان را متقاعد کنند تا محصولات شما را خریداری کند. در در زمانی که حتی شما در شرکت خود حضور ندارید کارمندان در حال متقاعد کردن مشتریها به صورت اتوماتیک هستند. در کسب و کارهای اینترنتی محتوای وب سایت شما دقیقاً همانند کارمندان فروش شما هستند. محتوای وب سایت به صورت شبانه روزی در حال متقاعد سازی مشتریان برای فروش محصولات هستند. البته که در اینجا ما فقط در مورد محتوا صحبت میکنیم و تمرکز ما روی بازاریابی محتواست. در واقع شاید بهتر است بگوییم محتوای شما در حال بازاریابی و جذب مشتری است. در این بخش از بازاریابی اینترنتی با روشهایی آشنا میشویم که میتواند مشتری را متقاعد کند تا وارد قیف فروشی شود که در بالا طراحی کردیم.
_دسترسی به مخاطبان و ترافیک ورودی به سایت :
پس از طراحی قیف فروش و همچنین تولید و بازاریابی محتوا، حالا زمان آن است که مخاطبین کسب و کار را از طریق روشهای جذب ترافیک وارد سایت کرده و ماشین پول ساز خود را استارت بزنیم. برای جذب مخاطب از طریق تبلیغات روشهای متنوع و متفاوتی وجود دارد که آزمایش هر کدام از این روشها زمان و هزینه بسیار زیادی از ما میگیرد. اما در بازاریابی اصولی و هدفمند امکان کاهش زمان و هزینه وجود دارد. درصورتیکه سه روش زیر را به صورت مادامالعمر و دائمی در کسب و کار خود اعمال کنید نتایج خارقالعاده ای را دریافت خواهید کرد :
- تبلیغ نویسی :
در تبلیغ نویسی ما به هشت اصل اساسی میپردازیم و سعی میکنیم تا با شناخت خصیصههای ذهنی کاربران خود و با ایجاد یک مسئله روانی برای آنها محصول خود را در ذهن کاربر برای مدت طولانی حک کنیم. در واقع با استفاده از این اصول مسیری را برای کاربر ایجاد میکنیم که احتمال خرید بسیار بالا رفته و در نهایت سود قابل توجهی به کسب و کار ما وارد میشود. البته که اصول تبلیغ نویسی فقط برای معرفی محصولات نیست و میتواند در مقالاتی که به صورت رایگان منتشر میکنیم هم رعایت شود. در صورت رعایت تمام این هشت اصل در تمام بخشهای کسب و کار اینترنتی خود، ما در واقع در حال بازاریابی دائمی هستیم به صورتی که حتی مطالب رایگان ما هم در حال جذب مخاطب بیشتری میباشد. در نهایت تمام کاربران جذب شده در تمامی بخشهای کسب و کار اینترنتی ما با استفاده از روشهای بازاریابی که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت به سمت محصولات شامل هزینه ما سوق داده خواهند شد.
- تبلیغ سازی:
در تبلیغ نویسی ما فقط به صورت متن مزایا و امکانات محصولات خودمان را به کاربرمان معرفی میکنیم . اما حضور متن به تنهایی میتواند از اثر مورد نظر ما بکاهد. اینجاست که ما با استفاده از تکنیکهای تبلیغ سازی سعی میکنیم تبلیغتات خود را زنده کنیم. در تبلیغ سازی ما با استفاده از عکس، صوت و ویدئو و اضافه کردن آن به متن خود قالب محتوا و تبلیغات خود را جذابتر می کنیم.
- تبلیغ سپاری:
سومین و آخرین بخش در جذب مخاطب سپردن تبلیغات میباشد. در این بخش بودجه مد نظر خود را مشخص کرده و پس از آن به دنبال بهترین آژانس تبلیغاتی اینترنتی که مناسب کسب و کار و مخاطب هدف ما باشد میگردیم. اما قبل از مشخص کردن آژانس تبلیغاتی اینترنتی باید حتماً در مورد انواع تبلیغ سپاری اطلاعات کامل داشته باشید تا به نحوه صحیح تبلیغات خود را استارت کنید.
ü CPM یا همان Cost Per Mile:
هنگامی که یک تبلیغ سپار هزینه ای مشخص را برای هر 1٬000 بار نمایش بنر تبلیغاتی خود پرداخت میکند، اصطلاحاً میگویند که شیوه پرداختی تبلیغاتش به صورت CPM است . این مدل بیشتر محاسبه هزینه تبلیغات آنلاین، میان شبکههای تبلیغاتی و کمپانیهای تبادل فضاهای تبلیغاتی مورد استفاده قرار میگیرد.
ü CPC یا همان Cost Per Click:
این روش تبلیغاتی، به شدت مورد علاقه آگهیدهندگان است و به این صورت است که آگهیدهنده بهازای هر کلیک که وارد شده در بنر تبلیغاتی خود، هزینه مشخصی را پرداخت میکند.
ü CPA یا همان Cost Per Action:
بعضی از آگهیدهندگان، برای هر عمل صورت گرفته توسط مخاطب بالقوه خود، هزینه ثابتی پرداخت میکنند که به این روش پرداخت هزینه تبلیغاتی CPA میگویند. آگهیدهندگان این مدل هزینهای را خیلی میپسندند و برای آنها مقرون به صرفه است.
_بازاریابی شبکههای اجتماعی :
یکی دیگر از روشهای بازاریابی اینترنتی، بازاریابی در شبکههای اجتماعی میباشد. دلیل حضور شبکههای اجتماعی در این امر اقتصادی و بازاریابی، حضور مخاطبین هدف کسب و کارها در این شبکهها است. در واقع در بازاریابی اینترنتی هر کجا که مخاطبین هدف ما حضور دارند ما به عنوان مدیران کسب و کار و بازاریابان اینترنتی باید در آنجا حضور پرقدرت داشته باشیم.
نکته بسیار مهمی که باید در استفاده از شبکههای اجتماعی برای کسبوکار خود رعایت کنید، استفاده از شبکههای اجتماعی به عنوان یک مزیت فرعی برای کلیت کسبوکار شما میباشد. در راهاندازی کسب و کار خود هرگز از پلتفرمی استفاده نکنید که به صورت صددر صد در اختیار شما نیست. این بدان جهت گفته میشود که در صورت قطعی با ایجاد مشکلات برای آن پلتفرم شما هیچ دسترسی برای تنظیم دوباره یا دسترسی به مخاطبین که در آن پلاتفرم داشتید نخواهید داشت.
نکته مهم بعدی عدم اختصاص بیش از اندازه انرژی خود و همینطور اهداف بازاریابی کسب و کار در شبکههای مجازی است . توجه داشته باشید که شبکههای اجتماعی به عنوان یک مزیت فرعی برای یک کلیت به شمار میآیند. عادت کردن یا عادت دادن مشتریان خود به استفاده از خدمات شما فقط از طریق شبکههای اجتماعی میتواند در آینده مشکلات بزرگی را برای کسب و کار شما ایجاد نماید.
اما با تمام این حرفها شبکههای اجتماعی یکی از بهترین روشهای سودآوری برای کسب و کار میباشند که حتماً در روند بازار یابی اینترنتی باید از آنها استفاده درست و مناسب شود.
_بازاریابی ایمیلی:
بهطور خلاصه میتوان بازاریابی ایمیلی را اینگونه تعریف کرد : ساخت لیست از مخاطبان علاقهمند به موضوع فعالیت شما به طوری که آن افراد با میل خودشان در آن لیست عضو شوند و ایمیل شان را در اختیار شما قرار بدهند و سپس شما در بازههای زمانی مناسب خدمات و پیشنهادهای خودتان که در همان زمینه تخصصی می باشد از طریق ایمیل به آن افراد اطلاع دهید و هر زمانی که علاقه ای به دریافت ایمیلهای شما نداشته باشند بتوانند با لغو عضویت از خبرنامه شما خارج شوند.
بازاریابی ایمیل یا همان ایمیل مارکتینگ امروز به عنوان بهترین روش برای حفظ ارتباط با مخاطب میباشد، اما تفاوت زیادی میان روشهای ارسال ایمیل که هماکنون در بسیاری از سایتها دیده میشود با روشهای بازاریابی ایمیلی وجود دارد.
شش دلیل اصلی که ثابت میکند که بازاریابی ایمیلی برای کسب و کارتان مفید است :
- زمان و انرژی کم :
به نسبت سودی که دارد، به تلاش و صرف زمان بسیار کمی نیاز دارید .
- شخصیسازی:
برخلاف تلویزیون، تبلیغات چاپی و بسیاری از رسانههای دیگر، شما میتوانید ایمیل را هرطوری که خواستید، به هر اندازه که علاقه مند باشید به صورت شخصی سازی شده به هر مخاطبی ارسال نمایید.
- تفکیک مخاطبان:
ü میتوانید مخاطبان یا مشتریان بالقوه را از مشتریان فعلی به راحتی جدا کنید و برای هر کدام برنامهای جداگانه داشته باشید.
ü مشتریان کنونی تان را وفادارتر کنید و مشتریان بلقوه را به خرید تشویق کنید.
ü آیا در تلویزیون و بیلبورد میتوانید این تفکیک را انجام دهید؟ مسلماً خیر.
- فرکانس بالاتر در ارتباط با مخاطب:
ایمیل مارکتینگ، به دلیل اینکه زمان کمی میگیرد و طراحی آن راحت است میتواند تناوب ارتباط شما را با مشتری زیاد کند.
مثلاً شما با روشهای دیگر تبلیغات ممکن است بتوانید ماهی یکبار یا هر دو هفته یکبار (با صرف هزینههای مادی و زمان زیاد) با مشتریان و مخاطبانتان ارتباط برقرار کنید، ولی در ایمیل مارکتینگ این کار را سریعتر، راحتتر و کم هزینه تر انجام میدهید.
- اطلاعرسانی :
با ایمیل مارکتینگ میتوانید یکی از مراحل مهم فروش یعنی ایجاد آگاهی از محصول یا خدمات یا برندتان به وجود آورید.
- پشتیبانی از مشتری :
با ایمیل مارکتینگ میتوانید وفاداری خود را به مشتری نشان بدهید میتوانید در قالب ایمیل، خدمات پشتیبانی خود را به مشتری ارائه دهید.
_بازاریابی در موتورهای جستجوگر:
برای کسی که در فضای وب یک رسانه ساخته است، موتورهای جستجو میتوانند به دو شیوه مفید باشند.
شیوه اول، این است که به شکلی فعالیت کند که موتورهای جستجو، رسانه او را (وبسایت یا وبلاگ یا اکانت در شبکههای اجتماعی یا هر نوع رسانه قابل تصور دیگری) به عنوان پاسخی مناسب برای جستجو به جستجوگران معرفی کنند.
این همان چیزی است که ما آن را تحت عنوان بازدید ارگانیک میشناسیم.
شیوه دوم این است که به موتورهای جستجو هزینهای را پرداخت کند تا این موتورها او را در کنار گزینههای برتر به مخاطبان نشان دهند. میدانیم که شیوه دوم به عنوان یکی از نمونههای ترافیک خریداری شده شناخته میشود.
SEM میتواند از یک ابزار بازاریابی به یکی از انواع بازاریابی و حتی به استراتژی بازاریابی شما تبدیل شود.
اینکه کدام سطح از SEMرا انتخاب میکنید، به شرایط و نیاز شما به بازمیگردد:
اگر شما فقط یک صفحهای ساده در فضای وب داشته باشید و با تبلیغ در موتورهای جستجو، مخاطبان را به آنجا هدایت کنید، عملاً برای شما یک ابزار ساده است (البته این استفاده ایرادی هم ندارد و میتواند سودآور و کاملاً منطقی و مفید هم باشد)
اما اگر شما بخواهید ترافیک خریداری شده را به مخاطب ماندگار تبدیل کنید، قائدتا باید SEM را به عنوان بخشی از استراتژی خود ببینید و سایر بخشهای کسب و کار خود را با این هدف همسو و هم راستا کنید.
در بالا با اقسام روشهای بازاریابی اینترنتی که میتواند یک کسب و کار را با تحولی عظیم روبرو کند پرداختیم؛ اما در ادامه به مسائل مهمتری میپردازیم که میتواند قدرت اجرایی بیشتری به این روشهای بازاریابی بدهد.
چطور بازاریابی اینترنتی انجام دهیم؟
تمامی کسب و کارها اعم از خردهفروشیها، کلی فروش ها، شرکتهای خدماتی، تولیدی هاو... میتوانند در فضای مجازی اقدام به راهاندازی کسب و کار کرده و با استفاده از روشهای بازاریابی اینترنتی درآمد خارقالعادهای را ایجاد کنند. اما چطور این درآمد خارقالعاده را ایجاد کنیم؟ در واقع چطور بازاریابی اینترنتی را به صورت صحیح انجام دهیم؟
بازاریابی اینترنتی همانند آبی ست که با آب شدن برفها از بالای کوه جاری شده و رودی را تشکیل میدهد. این رود جاری در نهایت به دریا میریزد و با بخار شدن آب دریا و ایجاد ابر بارشزا، دوباره شروع به بارش باران و برف کرده و رودخانه را تغذیه میکند. این روند به صورت نامحدود و دائمی ادامه پیدا میکند. روندهای بازاریابی اینترنتی هم دقیقاً به همین شکل هستند. یک موتور فروش که به صورت نامحدود در تمام سال در حال ایجاد درآمد برای کسب و کار اینترنتی است.
برای راهاندازی موتور فروش کسب و کار اینترنتی خود باید به صورت دقیق در مدت زمان مشخص روشهای بازاریابی اینترنتی را در کسب و کار خود اعمال کنید. بخشی از روشها به صورت اتوماتیک و دائمی و بعضی ها به صورت یک بار تنظیم هستند. یعنی با یک بار انجام آن در کسب و کار اینترنتی خود میتوانید به صورت دائمی و مادامالعمر از آنها بهرهبرداری کنید.
باقی روشها باید به صورت روزانه یا هفتگی یا حداکثر ماهانه به روزرسانی شوند. در پایین مثال تصویری را برای شما آماده کردیم که به صورت کامل یک نمونه از موتور فروش محصولات را برای شما توضیح میدهد :
در ادامه توضیحات کاملی درباره نحوه عملکرد هر بخش برای شما آورده شده:
- موتور فروش در کسب و کار اینترنتی :
تمام کسب و کارهای اینترنتی باید قبل از آن شروع به فعالیت، یک یا چند استراتژی فروش که به صورت کلی موتور فروش کسب و کار اینترنتی نامیده می شود طراحی و در کسب و کار خود اعمال کنند.موتور فروش و کسب و کار اینترنتی باعث میشود که بسیاری از کارها به صورت اتوماتیک و منظم انجام پذیرد.
اما موتور فروش به چه شکل عمل میکند؟ سادهترین توضیح در مورد موتور فروش ارائه پیشنهاد مناسب در زمان مناسب به فرد مناسب است. درواقع ما از قبل پیشنهادات را طراحی و آنها را برای مخاطبین و کاربران وبسایت مان شخصیسازی میکنیم. به این شکل در زمان تبلیغات در اینترنت ما به پیشنهاداتی طراحی کرده ایم که کاربران وب سایت ما میتوانند علایق خود را در آن پیشنهادها پیدا کرده و با دنبال کردن آنها به مزیتها و موارد گفته شده در پیشنهاد ها دسترسی پیدا کنند.
- مشخص کردن بهترین روش ورودی کاربر :
در زمان طراحی موتور فروش در کسب و کار اینترنتی خود، یکی از مهمترین مواردی که باید مشخص کنیم، مشخص کردن بهترین روش ورودی کاربر به وب سایت ما است. در پایین روشهای متفاوت ورود کاربر اینترنتی به وب سایت ما به صورت کامل توضیح داده شده:
تبلیغات فیسبوک:
یکی از روشهای تبلیغاتی که با هزینهای مناسب و مقرون به صرفه میتوان کاربران هدف را به سمت وب سایت راهنمایی کرد. البته که شبکه اجتماعی فیس بوکه در ایران توسط کاربران ایرانی استفاده بسیار پایینی دارد، اما به دلیل اهمیت بسیار بالا از نحوه کارایی فیسبوک و نحوه تبلیغات در آن برای بازاریابان اینترنتی، این موضوع حتی در ایران هم آموزشهای مفصلی دارد.
دلیل اصلی آموزش تبلیغات فیسبوکی در ایران، آشنایی بازاریابان اینترنتی با نحوه کارکرد این پلتفرم تبلیغاتی، و در نهایت استفاده از این پلتفرم تبلیغاتی بسیار قوی برای ارز آوری و فروش محصولات و صادرات از کشور به کاربران بینالمللی است. در صورتی که شما محصولاتی را به فروش می رسانید که کاربران یا مخاطبین بینالمللی نیز میتوانند از آنها استفاده کنند پیشنهاد میکنم از پلتفرم قوی تبلیغاتی فیسبوک بهره برداری نمایید.
اما چه چیز دقیقاً پلتفرم تبلیغاتی فیسبوک را آن قدر مهم کرده است ؟
شاید پیش آمده باشد که شما در شبکه اجتماعی فیسبوک ثبتنام کرده باشید. در زمان ثبت نام و پس از آن سؤالات بسیار مهمی از شما پرسیده میشود که از نظر کاربر ثبت نام کننده سؤالات بسیار معمول و پیشپاافتادهای است. سؤالاتی همانند به چه فیلمهایی علاقهمند هستید، چه موزیکهای را گوش میکنی، چه کتابهایی را مطالعه میکنید یا کرده ای؟ و...
شاید این سؤالات از نظر ما بسیار ساده باشد و اما زمانی که پای چندین میلیون کاربر وسط باشد و این دادهها در اختیار یک پلتفرم تبلیغاتی قرار گیرد دیگر فقط مسائل ساده نیست. پلاتفرم تبلیغاتی فیسبوک با استفاده از هوش مصنوعی و دادههای بسیار ساده، و همینطور با استفاده از دادههای همانند تعداد لایک های شما و نوشتهها و کامنتهای خود در زیر پستهای شبکه اجتماعی فیسبوک،شخصیت، افکار، علایق و و سلیقه شما را حتی از خود شما بهتر حدس میزند.حال فرض کنید که این دادهها و این نتیجهگیری که توسط هوش مصنوعی انجام شده در یک پلتفرم تبلیغاتی استفاده شود.
در زمان تبلیغات در شبکه اجتماعی فیسبوک شما بهراحتی میتوانید در چند قدمی کوتاه مشخص کنید که دقیقاً دنبال چه مخاطبین هستید و این مخاطبین قرار چه کار را برای شما انجام دهند. در نهایت هزینه بسیار کمی را پرداخت کنید و تبلیغات شما اجرا میشود. همانطور که حدس میزنید این یکی از بهترین تبلیغاتها برای شما خواهد بود به این دلیل که کاربران وارد شده به شبکه اجتماعی شما در فیسبوک به احتمال بسیار زیاد وارد وبسایت شما نیز خواهند شد.
تبلیغات توییتر :
یکی دیگر از روشهای جذب مخاطب به سمت کسب و کار اینترنتی ما تبلیغات در پلتفرم تبلیغاتی توییتر می باشد. این پلتفرم تبلیغاتی تاحدودی همانند سیستم تبلیغاتی فیسبوک می باشد.
تبلیغات لینکدین:
لینکدین یک شبکه اجتماعی برای متخصصین و مدیران کسب و کارها میباشد. لینکدین هم همانند فیسبوک در زمان ثبت نام سؤالاتی از شما میپرسد که در نهایت این دادهها با استفاده از هوش مصنوعی در پلتفرم تبلیغاتی لینکدین استفاده میشود. اما یک فرق بسیار اساسی این شبکه اجتماعی با تمام شبکههای اجتماعی دیگر وجود دارد. حضور متخصصین و صاحبین کسب و کار و افراد جویای کار که این شبکه را انحصارا به بزرگترین مجمع بین المللی متخصصین بدل کرده است.
تبلیغات یوتیوب:
یوتیوب یک شبکه اجتماعی اشتراک ویدئو و یکی از محبوبترین روشهای تبلیغاتی در دنیا را در اختیار خود دارد. روش تبليغاتي که اين شبکه اجتماعي به کار میبرد بسیار هوشمندانه است و نمونه داخلی آن یعنی وبسایت آپارات نیز از آن بهره میبرد. در صورتی که به یکی از این دو وب سایت مراجعه کنید متوجه میشید که با انتخاب ویدئوها برای نمایش، تبلیغات کوتاهی به صورت ویدئو یا عکس در اول ویدئو نمایش داده میشود.
این همان روش هوشمندانه تبلیغاتی وبسایت یوتیوب است که توانسته کمک بزرگی به کسب و کارهای نوپا و همینطور کسب و کارهای بزرگ داشته باشد.
تبلیغات ایمیلی:
یکی دیگر از روشهای تبلیغاتی مورد استفاده وبمسترها استفاده از ایمیل و تبلیغات در آن برای جذب مخاطب و کاربر است. تبلیغات ایمیلی همچنان یکی از بهترین روشهای تبلیغاتی و جذب مخاطب و همینطور فروش در کسب و کار اینترنتی میباشد. تبلیغات ایمیلی به دو روش قابل انجام است.
- استفاده از دیتابیس داخلی که برای مدت طولانی توانسته اید با استفاده از روشهای گوناگون از کاربران وب سایت خود جمعآوری کنید.
- استفاده از دیتابیس آماده که در اختیار شما قرار داده میشود تا با استفاده از آن کاربران ناشناخته را به سمت خود جذب کنید.
البته که روش اول بسیار مناسبتر از روش دوم است. به این دلیل که کاربرانی که برای آنها ایمیل می فرستید شما را میشناسند. حداقل یک بار به سایت شما سر زدنده اند. به این شکل شما هر پیشنهادی که به کاربران داده باشید بادرصد احتمال بالاتری نسبت به روش دوم قبول می کنند.
اما ممکن است شما وب سایت خود را تازه تأسیس کرده باشید و بخواهید به سرعت بیشتری به کاربران هدف خود ایمیل بفرستید. در این صورت باید یک دیتابیس مشخص که به کسب و کار شما نزدیک باشد را انتخاب و پس از آن با ارسال یک ایمیل هوشمندانه آنها را دعوت به عمل مشخص خود کنید.
سئو :
بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو و جذب مخاطب از طریق سئو روش دیگری است که میخواهیم در مورد آن صحبت کنیم. به جرأت میتوان گفت که سئو بهترین روش جذب کاربران به وب سایت شما است. بهصورتیکه در تمامی روشها امکان حضور مخاطبانی که هدف آنها کسب و کار شما نبوده وجود دارد. تمام کسانی که از موتورهای جستجو استفاده می کنند و به گشت و گذار و جستجوی کلمات کلیدی می پردازند ب احتمال قریب به یقین به دنبال همان محتوا هستند. پس این یعنی مخاطب هدفی که به دنبال محتوای مشخصی میگردد. این محتوا میتواند وب سایت، وبلاگ، شبکه اجتماعی یا محصولات شما باشد.
پیشنهاد وبسایت شعبه اینترنتی به شما این است که برای افزایش درآمد وب سایت خود و همینطور تبدیل شدن به یک برند حتماً از سئو در وب سایت خود استفاده کنید.
وبلاگ نویسی :
یکی دیگر از روشهای جذب مخاطب به کسب و کار اینترنتی وبلاگ نویسی است. یک کسب و کار اینترنتی در صورت تشکیل یک تیم تحقیقی و تولید محتوا به صورت روزانه، میتواند به صورت تضمینی مطمئن باشد که کاربران اینترنتی که مخاطبان هدف کسب و کار نیز هستند به صورت دائمی به وبسایت سرزده و به مطالعه میپردازند.
در صورتی که حوزه کسب و کار شما امکان طراحی و تولید محتوای عمده و مدت دار را دارد پیشنهاد این است که با استفاده از یک تیم تحریریه به تولید محتوا بپردازید، به این دلیل که همانند یک مکان تجاری در یک منطقه پر رفت و آمد میتوانید مخاطبان خود را روزانه و ساعتی در وبسایت خود داشته باشید.
شبکههای اجتماعی:
روش دیگر ورودی کاربر به سمت سایت درآمدزا، استفاده مؤثر از شبکههای اجتماعی است. در کشور ما دو شبکه اجتماعی تلگرام و اینستاگرام محبوب بوده و میتوان از آنها برای ورودی مخاطب به وسایت و بازاریابی استفاده نمود.
یکی از مهمترین دلایل استفاده از شبکههای مجازی همانند اینستاگرام و تلگرام، و نزدیکتر شدن مدیر کسب و کار به مخاطبین و مشتریان احتمالی است. مدیر کسب و کار میتواند با استفاده از قدرت موجود در این دو شبکه اجتماعی و امکان نزدیکی به کاربران، با کم کردن فاصله باعث ایجاد تعهد در مخاطب شده و در نهایت به رشد و پیشرفت کسب و کار اینترنتی خود کمک کند.
البته که تبلیغات در این شبکههای اجتماعی در کنار ارتباط مؤثر و تولید محتوای روزانه و همین طور فعال نگه داشتن محتوای وب سایت، میتواند در نهایت برند قوی را برای کسبوکار شما ایجاد کند به شکلی که هیچ رقیبی در حوزه کسب و کار شما نمیتواند موجودیت کسب و کارتان را به خطر بیندازد.
تبلیغات کلیکی:
روش نهایی که به آن پرداختیم استفاده از پلتفرمهای تبلیغات کلیکی است. بسیاری از کسب و کارها در اینترنت و همینطور وبمسترها بهترین روش برای شروع کسب و کار اینترنتی و جذب مخاطب را استفاده از تبلیغات کلیکی میدانند. همانطور که به پیشتر در همینه مقاله گفته شد، هزینه تبلیغات شما به ازای هر کلیک و ورودی کاربر محاسبه میگردد. در واقع شما هزینهای پرداخت نمیکنید در صورتی که کاربری وارد وب سایت شما نشده باشد. یکی از متداولترین نمونههای پلاتفرم تبلیغات کلیکی استفاده از سیستم تبلیغاتی گوگل ادوردز میباشد.
جمع بندی:
روشهایی که در بالا معرفی شده هر کدام نقاط ضعف و قدرت خود را دارند. مثلاً در استفاده از پلتفرمهای تبلیغاتی توییتر، فیسبوک و لینکدین مدیر کسب و کار میتواند در کنار ورودی کاربر با کیفیت، هزینه پایین را بابت تبلیغات بپردازد اما نقطه ضعف آن استفاده بسیار کم این شبکههای اجتماعی در کشور است.
استفاده از تبلیغات ایمیلی و کلیکی میتوانند با هزینه بسیار مناسب مخاطبین را به وب سایت وارد کنید. اما نقطه ضعف این روشها وارد شدن مخاطبان غیرهدفمندیست که احتمالاً حداقل نیمی از آنها کسب و کار ما را ترک کرده و دیگر هر گز با ما همراه نخواهند شد.
سئو، شبکههای اجتماعی و وبلاگنویسی بهترین روشهای وارد کردن مخاطب هدفمند به کسب و کار است. اما در این روشها مدیر کسب و کار باید با تولید محتوای منظم و با کیفیت، کاربران را به کسبوکار خود وارد کرده و با ادامه همین روش و به روز نگه داشتن محتوای کسب و کار خود آنها را تبدیل به مشتری و متعهد به کسب و کار کند.
پس از جذب مخاطب از یکی از روشهای بالا، حال باید مخاطبان خود را وارد مسیری کنیم که در نهایت موجب وفاداری آنها به کسب و کار ما شده و در واقع مشتری دائمی کسب و کار ما شوند.
در توضیح عکس، خط ها مسیر اصلی و پیشنهادی ما هستند و خط چین ها مسیر فرعی به حساب میآیند.
پیشنهاد جذاب:
در این بخش ما به مخاطبین تازهواردشده یا کاربرانی که قبلاً در سایت ما حضور داشتند اما خریدی انجام ندادند، یک پیشنهاد جذاب رد نشدنی میدهیم. درواقع در طراحی این پیشنهاد باید تسلط ویژهای به کسب و کار خود داشته باشید تا نقاط قوت و شگفتانگیز کسب و کار خود را در قالب یک پیشنهاد جذاب به کاربر نشان دهیم.
این پیشنهاد باید آن قدر جذاب و گیرا باشد که مخاطب تازهوارد را قانع کند تا به مرحله بعدی که برای وی ایجاد کردهایم برود. در این بخش هیچ پیشنهاد فردعی وجود ندارد.
پیشنهاد اتصال:
این روش مانند پلی است که قرار است کاربران از پیشنهاد جذابی که او دادیم با محصول اصلی که قرار است به وی بفروشیم متصل کند. در واقع در پیشنهاد جذاب و ما کاربر و با خود همراه کنیم تا با ما روی پلی عبور کند که در نهایت آن باید هزینهای را به ما پرداخت کند. البته که در قبال دریافت محصول یا خدماتی.
اما اگر چنین نشد و کاربران قانع نشدند تا باما از این پل رد شوند، آنگاه ما پیشنهاد دیگری را به عنوان مسیر فرعی به آنها ارائه میکنیم. در این مسیر که نام آن دنبال کننده سریالی است، با استفاده از ابزارها و روشهایی به صورت دنباله دار مخاطب را زیر نظر میگیریم. در تمام این مسیر و در صورت همراهی مخاطبان با کسب و کار ما، میتوانیم آنها را دوباره وارد مسیر اصلی فروش خود کنیم.
اما در غیر این صورت اجازه میدهیم تا مخاطبان در مسیر فرعی تا مدتی همراه کسب و کار ما بماند تا بعد از مدتی کاربر را دوباره وارد مسیر اصلی نماییم.
پیشنهاد محصول اصلی:
در صورتی که کاربر در مسیر اصلی موتور فروش باقی مانده، حال زمان آن است که یک محصول شامل هزینه را به او معرفی کنیم. در این بخش با معرفی مزیتها و امکانات محصول انتخابی و با استفاده از تبلیغ نویسی که پیشتر انجام دادهایم، اولین فروش خود را به کاربر ایجاد میکنیم. سختترین مرحله برای مدیر کسب و کار و همینطور کاربر، برداشتن اولین قدم است.
در صورتی که این بخش به درستی انجام شود و کاربر پیشنهاد خرید محصول را بپذیرفت، به مرحله بعدی میرویم. اما در غیر این صورت کاربران وارد مسیر فرعی دنبال کننده سریالی میکنیم. در این بخش مسیر فرعی دیگری نیز وجود دارد که آن ارسال کاربر آن بخش ایجاد یک راه برگشت است. اما در صورتی که بخواهیم بهرهبرداری دوجانبه بین کاربر و کسب و کار را همچنان ادامه دار داشته باشد مسیر اصلی و ادامه میدهیم.
پیشنهاد بهرهبرداری بیشتر:
در این بخش ما میتوانیم با ارائه دو پیشنهاد به مشتریان کسب و کار خود، آنها را از امکان بهرهوری بیشتر در صورت خرید دیگر محصولات ما آگاه کنیم. در کنار آن با افزایش فروش محصولات به هر کاربر سود بیشتری به کسب و کار ما وارد میشود.
- محصولات مرتبط :
ارائه یک گزینه مرتبط و نزدیک با محصولی که کاربر در حال خریدارآن است تا قبل از رسیدن کاربر به صفحه پرداخت میتواند باعث بهرهبرداری بیشتر شود. در اینجا ما محصولی را معرفی میکنیم که میتواند ادامه یا کاملکننده محصول اصلی باشد.
- محصولات غیر مرتبط:
در صورتی که محصولی مرتبط برای ارائه در کنار محصول اصلی نداشتیم میتوانیم با ارائه یک محصول ما غیر مرتبط همچنان باعث ایجاد بهرهوری بیشتر شویم.
در تمام این مسیر و در صورت رد پیشنهاد ما توسط کاربران میتوانیم با پیشنهاد مسیر فرعی که ایجاد کردهایم، همچنان امکان خرید در آینده را توسط کاربران تضمین کنیم.
ایجاد یک راه برگشت :
کاربران در کسب و کار اینترنتی ما به سه دسته تقسیم میشوند.
- دسته اول کسانی هستند که تا به امروز حداقل یک خرید از ما انجام دهد.
- دسته دوم کسانی هستند که در مسیر فرعی فروش ما حضور دارند و یک خریدار بلقوه به حساب میآیند.
- دسته سوم کسانی هستند که فقط کاربران کسب و کار اینترنتی ما هستند و به صورت گذرا و کوتاه مدت به وبسایت ما سر میزنند.
ما باید برای هر سه دسته مسیری را ایجاد کنیم تا در نهایت دوباره به چرخه فروش کسب و کار اینترنتی ما بازگردند. درواقع میخواهیم کاربران اینترنتی دوباره وارد ماشین فروش ما شوند. در این بخش ما با استفاده از هر 5 روش که در ادامه به توضیح آنها خواهیم پرداخت، موتور فروش کسب و کار اینترنتی خود را برای همیشه روشن نگه میداریم.
- بازاریابی ایمیلی:
از طریق بخشهای مختلف وب سایت سعی میکنیم ایمیل کاربران را از آنها دریافت کرده، و پس از آن با استفاده از روشهای بازاریابی ایمیلی، اطلاعات مختلفی را برای مدتی مشخص و در ایمیلهای متعدد به کاربران ارسال نمایید. در این صورت میتوانیم کاربران را پس از مدتی مشخص دوباره به چرخه فروش کسب و کار اینترنتی خود بازگردانیم.
- وبلاگنویسی:
با استفاده از محتوا نویسی منظم و مدت دار، کاربران علاقهمند مجاب میشوند که به صورت روزانه یا هفتگی به وب سایت ما سر زد سر بزنند. با مراجعه دوباره به وب سایت ما باعث میشود که با بتوانیم پیشنهادات را در مقالات وبلاگ خود به کاربران ارائه دهیم تا در نهایت آنها به چرخه فروش کسب و کار اینترنتی ما بازگردند.
- هدفگذاری دوباره:
یکی از روشهای مهم در بازاریابی اینترنتی هدفگذاری و یا برنامهریزی برای علاقهمندیهای متفاوت کاربران است. در این بخش با استفاده از روشهای متفاوت کاربران خود را تحلیل و با استفاده از فرم چهره مشتری جداسازی می کنیم و هر کدام را در یک دستش قرار میدهیم. پس از جداسازی و برنامهریزی برای هر کاربر به نسبت موقعیت خود میتوانیم با ارائه پیشنهادات کاربران را به سمت موضوعات مورد علاقه خودشان سوق دهیم.
با این روش ما میتوانیم کاربران را متعهد کرده و همین طور نشان دهیم که ما به علایق کاربران خود احترام میگذاریم و پیشنهادات مناسب را برای آنها بررسی می کنیم. در نهایت کاربران که به سمت موضوعات مورد علاقه ارجاع داده شده اند به سمت محصولات مورد علاقه آنها سوق دهیم.
- شبکههای اجتماعی:
همانطور که در بخشهای مختلف گفته شده شبکههای اجتماعی میتوانند کمک شایانی به کسب و کار ما در شرایط مختلف داشته باشند. در واقع شبکههای اجتماعی به نوعی تسهیل کننده دسترسی ما به کاربران هستند و فاصله ما با کاربران را بسیار کمتر کنند. به این شکل کاربران اینترنتی و مخاطبین کسب و کار اینترنتی ما می توانند به دوستان ما بدل شوند.
این پشتوانه در نهایت میتوانند با ارائه پیشنهادی که توسط شخص مدیر یک کسب و کار به آنها داده میشود و چرخه فروش کسب و کار اینترنتی دوباره فعال می گردد.
- مخاطبین نمونه:
گروه کوچکی از مخاطبین کسب و کار اینترنتی ما هستند که شاید محصولی از ما خریداری نکردهاند، اما با حضور خود در دورن بخشهای مختلف وب سایت و شبکههای اجتماعی به مخاطبین نمونه کسب و کار ما بدل شدهاند. مثلاً در بخش نظرات مقالات ما مطالبی را ارسال می کنند یا در شبکههای اجتماعی با استفاده از کامنت نظرات خود را برای ما ارسال می کنند. حضور پررنگ این دسته از کاربران که مخاطبین نمونه کسب و کار اینترنتی ما هستند، میتواند نمونه ای باشد برای باقی مخاطبین و علاقهمندان به کسب و کار اینترنتی ما که آنها هم همانند این دوستان برای کسب و کار اینترنتی ما فعالیت داشته باشند. مثلاً با ارائه کد تخفیف یا ارسال هدایای مختلف به مخاطبین نمونه و در نهایت باعث میشود که کاربران دیگر هم متقاعد شوند که بیشتر در کسب و کار ما حضور داشته باشند و این حضور مؤثر کاربران در نهایت باعث ایجاد پیشنهاد شده که این پیشنهاد میتواند کاربران را به سمت موتور فروش کسب و کار ما ارسال کند.
چطور بازاریابی اینترنتی و یاد بگیریم؟
تا به اینجای مقاله متوجه شدیم که استفاده از بازاریابی اینترنتی و حضور کسب و کار در فضای مجازی بسیار مهم است. با انواع بازاریابی اینترنتی آشنا شدیم و یاد گرفتیم که چطور استراتژی بازاریابی برای کسب و کار اینترنتی خود داشته باشیم.
پیشنهاد وبسایت شعبه اینترنتی به تمام کسب و کارها که در حال حاضر در حال فعالیت اقتصادی هستند، حضور هر چه موثرتر و با قدرت بیشتر در فضای مجازی است. برای راهاندازی کسب و کار اینترنتی دو راه پیش روی کسب و کارها وجود دارد :
- راه اول، مدیر کسب و کار اقدام به یادگیری مباحث بازاریابی اینترنتی کند و در نهایت به صورت شخصی اقدام به راهاندازی کسب و کار اینترنتی خود کند.
- راه دوم، استخدام یک یا چند بازار یابی اینترنتی و استفاده از تجارب و توانایی آنها برای راهاندازی کسب و کار اینترنتی است.
اما پیشنهادمان به مدیران کسب و کارها استفاده از راه اول است. مدیر یک کسب و کار در جایگاه ویژه ای است که این جایگاه نیازمند تصمیمگیریهای مهم میباشد. تصمیمگیری برای استفاده از روشهای بازاریابی اینترنتی یا کاربرد محتوا در فضای مجازی کسب و کار نیز از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. در کنار این موارد وجود فاصله بین مخاطبین و کسب و کار اینترنتی به اهمیت شخصی که در جایگاه بازاریابی اینترنتی، اقدام به فعالیت، مدیریت و بازاریابی در این فضا میکند میافزاید.
به دلیل وجود تمام این موارد حساسی که گفته شد پیشنهاد ما به مدیران کسب و کارها این است که برای شروع فعالیت در اینترنت و راهاندازی کسب و کار اینترنتی خود، اول اقدام به یادگیری تمام مباحث در مبحث بازاریابی اینترنتی کنند و پس از آن با راهاندازی و مدیریت کسب و کار اینترنتی به صورت شخصی حداقل تا مدت دو سال با اعتمادسازی و شخصی سازی روشهای بازاریابی اینترنتی برای کسب و کار خود و همینطور برندسازی در طول مدت اقدام نمایند.
پس از گذار از این مدت و با آشنایی با تمام مراحل و مباحث و همینطور شخصیسازی، با سپردن تمام این مباحث به یک بازاریاب اینترنتی میتوانند بهترین نتایج را از آنها دریافت کنند. درباره اهمیت اصلی اقدام به بازاریابی اینترنتی توسط مدیر کسب و کار در اینجای مشخص میشود که فقط و فقط مدیر کسب و کار است که از تمام زیر و بم کسبوکار خود اطلاع دارد و میتواند دست کم این موارد را در کسب و کار اینترنتی خود استفاده کند. مثلا یک بازاریابی اینترنتی که تازه به کسب و کار پیوسته احتمالاً آشنایی کاملی با کسب و کار نداشته و نمیتواند به درستی به مدیریت این فضا برای کسب و کار بپردازد.
حال که متوجه شدیم چرا باید بازاریابی اینترنتی را یاد بگیریم به شما پیشنهاد میکنیم که آموزش رایگانی که برای شما آماده شده را دانلود کنید.
با تشکر که تا پایان مقاله همراه ما بودید.
مثل همیشه شما ارزشمند
[ratings]