احتمالاً برای شما هم پیش آمده که از فروشگاههای اینترنتی محصولاتی همانند موبایل، لپ تاپ، ملزومات خانه، خوراک، پوشاک و غیره خریداری کرده باشید. دلایلی که ما از فروشگاه های اینترنتی خرید انجام می دهیم متفاوت است. بعضی میگویند از فروشگاه اینترنتی خرید میکنند به این دلیل که محصولات مورد نیاز آنها در بازار موجود نیست یا پیدا کردن آنها مشکل است. دلیل دیگر خرید اینترنتی تخفیفاتی است که این فروشگاهها برای مشتریان خود قائل میشوند. البته که هر فرد دلایل خاص خود را برای خرید از فروشگاههای اینترنتی دارد و اگر خرید از فروشگاه اینترنتی و خرید از بازار را بر روی دو کفه ترازو قرار دهیم و قیمت پایینتر، تخفیفات مختلف، تنوع محصول، دسترسی سادهتر، پشتیبانی و در بسیاری از مواقع امکان مرجوع کردن کالا، جزئی جدا نشدنی از فروشگاه های اینترنتی است پس کفه سنگین ترازو متعلق به فروشگاه اینترنتی است.
ما در مقاله سعی داریم که از اساس شما را با مقوله فروشگاه اینترنتی آشنا کنیم و از همه مهمتر یاد میگیریم که چطور یک فروشگاه اینترنتی تأسیس کنیم.
فروشگاه اینترنتی چیست؟
برای آنکه درک بهتری از نحوه عملکرد فروشگاه اینترنتی داشته باشیم بهتر است که از پایه با آن آشنا شویم :
به مکانی که یک سری اجناس را برای فروش دارد به طور مختصر فروشگاهی میگوییم. اصل این واژه در دنیای واقعی ما شکل گرفته است و میشود گفت این واژه از ابتدای بوجود آمدن نخستین اجتماعات بین انسانها نیز وجود داشته است و کم کم تکامل پیدا کرده است. پس میتوان گفت واژه خیلی جدیدی نیست و همه با آن آشنا هستیم. پس به همین میزان توضیحات بسنده میکنیم.
احتمالاً توضیحات فوق کمی خسته کننده یا تکراری بود اما برای اینکه مقالهای کامل را برای شما عزیزان ارائه کنیم به ناچار، مجبور بودیم که اشارهای به مفاهیم پایه داشته باشیم. اما به جای جذاب این مقاله رسیدیم در رابطه با فروشگاههای اینترنتی چقدر میدانید؟
تاریخچه فروشگاه اینترنتی:
واژه فروشگاه اینترنتی در واقع در سال 1991 شکل گرفته است. آقای تیم برنرزلی بنیانگذار و پایهگذار این واژه و تجارت الکترونیک در جهان بوده است و در واقع آقای برنرزلی پدر تجارت الکترونیک در جهان هستند.
در سال 1994 بانکداری آنلاین ایجاد شد. شرکت پیتزا هات اولین فروشگاه اینترنتی را در جهان راهاندازی کرده. و اولین فروش اینترنتی در دنیای اینترنت شکل گرفت. و اینجا بود که فروشگاه اینترنتی به معنای واقعی شکل گرفته است. پس میشه گفت کلاً 25 سال است که فروشگاه اینترنتی در جهان شکل گرفته است.
در سالهای 1995 و 1996 بزرگترین فروشگاههای اینترنتی حال حاضر یعنی آماوزان و ای بی فعالیت خود را آغاز کردند.
تاریخچه فروشگاه اینترنتی در ایران:
شاید برای شما نیز سؤال باشد که فروشگاه اینترنتی در ایران از چه سوالی شروع بکار کرد و چگونه شکل گرفت ؟ در رابطه با این که تاریخچه فروشگاه اینترنتی در ایران در چه سال رقم خورده است متأسفانه اطلاعات دقیقی وجود ندارد. اما تاریخچه وب ایران برمیگردد به سال 1372 هجری شمسی. نخستین رایانهای که در ایران به اینترنت متصل شد مرکز تحقیقات فیزیک نظری در ایران بوده است. طراحی سایت در ایران میشه گفت از اواخر دهه 70 و اوایل دهه 80 شکل گرفته است .
طبق بررسیهای به عمل آمده در حدود سالهای 80 تا تا 85 اولین فروشگاههای اینترنتی در ایران شکل گرفتند. یعنی در واقع واژه فروشگاه اینترنتی از 10 تا 15 سال پیش در ایران بوجود آمده است. یکی از اولین و بزرگترین فروشگاههای اینترنتی آن زمان دیجی کالا بوده است که در سال 1385 فعالیت خود را آغاز کرده است و در حال حاضر یکی از بزرگترین فروشگاههای اینترنتی محسوب میشود .
پس میتوان گفت که فروشگاه اینترنتی در ایران هنوز واژهای تازه و جدید است. و در مقابل فروشگاههای واقعی بسیار جوان میباشد . شاید تا اینجا با برخی از جذابیتهای این واژه آشنا شدید اما جذابیت و پیچیدگی اصلی واژه را در ادامه بیشتر متوجه خواهید شد.
بررسی فروشگاههای اینترنتی و فروشگاههای واقعی:
در این بخش از مقاله فروشگاه اینترنتی چیست به جذابیتهای فروشگاه اینترنتی نزدیک میشویم. میتوان گفت یکی از جذابترین بخشهای مقاله بررسی فروشگاههای اینترنتی و فروشگاههای واقعی هستند. اینجاست که میتوان با پیچیدگیها و جذابیتهای این واژه آشنا شد .
با بوجود آمدن فروشگاههای اینترنتی کارها بسیار سادهتر و بازدهی بسیار بالاتر رفت. راهاندازی فروشگاه در دنیای واقعی کار سادهای نیست. راهاندازی یک فروشگاه اینترنتی در دنیای مجازی در حال حاضر به مراتب سادهتر از راهاندازی فروشگاه واقعی است و همین طور بازدهی و سود دهی بالاتری نسبت به فروشگاه واقعی دارد.
برای اینکه با این موضوع بیشتر آشنا شوید و با چند مثال ساده این موضوع را بررسی میکنیم:
فرض میکنیم میخواهیم با حداقل هزینه کسب و کاری را در زمینه فروش اجناس در مدت زمان یک ماه راهاندازی کنیم.
در دنیای مجازی شما با کمترین هزینه حال حاضر میتوانید یک فروشگاه اینترنتی راهاندازی کنید.
در دنیای واقعی و حقیقی برای تهیه مکانی برای فروش اجناس شما حداقل به چندین میلیون سرمایه نیاز دارید.اما برای راهاندازی فروشگاه اینترنتی نیاز به تهیه فضای میزبانی سایت دارید که با هزینه ای کمتر از 100٬000 تومان قابل انجام است.
این بررسی هزینهها فقط مقایسه یک مورد از هزینههای راهاندازی فروشگاه واقعی و فروشگاه مجازی بود خودتان حتماً میدانید که فروشگاه های واقعی که ظاهر مناسب نداشته باشند نمی توانند فروش خوبی را برای خود ایاد کنند. پس برای یک فروشگاه واقعی ما باید هزینه چند میلیونی را برای طراحی و سایخت فضای ظاهری فروشگاهمان اختصاص دهیم.
هر هزینهای که در دنیای واقعی وجود دارد در دنیای مجازی هم وجود دارد اما معمولاً با یک دهم هزینههایی که در دنیای واقعی و برای یک فروشگاه واقعی هزینه میشود ، در فضای مجازی میتوانیم در هزینه کنیم.
بازدهی بالاتر فروشگاههای مجازی نسبت به فروشگاههای واقعی:
در فروشگاههای واقعی شما معمولاً خیلی محدود هستید، افراد خاصی مشتریان شما خواهند بود. افرادی که محل سکونت آنها نزدیکی فروشگاه شما هست اکثر مشتری شما را تشکیل میدهند و حداکثر شاید موارد محدودی مشتری از کل شهر داشته باشید.
بذارید این مثال را بازتر کنیم، اگر شهری که محل کسب و کار فروشگاه شما هست حداکثر 1٬000٬000 جمعیت داشته باشد، معمولاً حداکثر مشتریان مشتری شما در بهترین وضعیت حدود 1٬000٬000 خواهد بود.
اگر بخواهید از شهرهای دیگر هم مشتریان را جذب کسب کار خود کنید باید شعبات مختلف را در شهرهای مختلف ایجاد کنید و باز هم هزینه کنید. ولی در فروشگاه اینترنتی شما محدودیتی ندارید اگر در ایران و تهران هستید، علاوه بر تهران مشتریان شما میتوانند از کل ایران هم از شما خرید کنند. وب سایت شما به صورت جهانی برای تمام کاربرانی که در سطح وب حضور دارند در دسترس خواهد بود. پس حتی کل جمعیت جهان نیز میتوانند مشتری شما باشند.
کار کردن در فضای مجازی به مراتب راحتتر از کار کردن در فضای واقعی است :
با اینکه کار کردن در فضای مجازی مشکلات خاص خود را دارد ولی جذابیتها و سادگی کار کردن در دنیای مجازی خیلی بیشتر است. به طور معمول در فروشگاه واقعی تا زمانی که فروشگاه شما باز است و شما حضور دارید، فروشگاه شما سودآوری میکند. اما در فروشگاه مجازی حتی بدون حضور پرسنل هم با سیستم اتوماسیون بسیار قوی که معمولاً فروشگاه اینترنتی دارند میتوانید به صورت 24 ساعته فروش داشته باشید.
روند مشاهده کالا، پرداخت و تحلیل در فروشگاههای اینترنتی معمولاً با استفاده از اتوماسیون فروشگاه به صورت اتوماتیک انجام شود و نیازی به پرسنل برای انجام آن ندارید. در صورتی که در فروشگاههای واقعی نیاز به پرسنلی دارید تا برای نمایش کالا دریافت هزینه و تحویل همرا مشتری باشند.
مواردی که در بالا گفته شد ویژگیها و مزایای فروشگاه اینترنتی در مقابل فروشگاه در دنیای واقعی بود. هر دو روش فروش و ارائه محصولات دارای مزایا و معایبی هستند که در ادامه همین مقاله به آنها میپردازیم.
چگونه فروشگاه اینترنتی راهاندازی کنم؟
همه ما زمانی که میخواهیم یک کسب و کار آن را راهاندازی کنیم به فکر موفقیت، رشد و پیشرفت آن هستیم. مقوله راهاندازی کسب و کار بهخودیخود همراه با پیچیدگی و سردرگمی نیست و این موفقیت در کسب و کار است که سختیها و هزینهها و پیچیدگیها را افزایش میدهد.
مثلاً اگر بخواهیم یک فروشگاه در دنیای واقعی را فقط تأسیس کنیم احتمالاً اولین مشاور املاکی که سر راهمان میبینیم مراجعه میکنیم، اولین پیشنهادی که مشاور به ما میدهد را قبول می کنیم و در نهایت ما به آسانی و با کمترین هزینه صاحب یک کسب و کار هستیم.
اما در صورتی که مقوله رشد و پیشرفت کسب و کار در زمانی مشخص در نظر بگیریم، باید کمی سر کیسه را شل کرده و و برای انتخاب محل فروش محصولات خود دقت و هزینه بیشتری را خرج کنیم.
پس هدف ما برای راهاندازی یک فروشگاه اینترنتی موفقیت در آن است و این مهم بدون استفاده از تجربیات، برنامهریزی و دانش ممکن نیست. به همین دلیل پیشنهاد میکنم که تا پایان این مقاله همراه ما باشید.
قدم اول: محصولاتی که میخواهیم میفروشید را مشخص کنید
قدم اول در راهاندازی یک فروشگاه اینترنتی هیچ فرقی با راهاندازی یک مغازه معمولی ندارد . در هر دو مورد ابتدا شما باید محصولاتی را که میخواهید بفروشید را مشخص کنید. یک بقال زمانی که می خواهد مکان تجاری خود را راه انزای کند برای خودش مشخص میکند که مثلاً در این مغازه حبوبات، مواد غذایی و غیره به فروش خواهد رسید. شما نیز باید در ابتدا برای خود مشخص کنید که قرار است چه جنسی را به فروش برسانید.
برای این که بدانید کدام محصول برای فروش مناسبتر است، باید علایق و تواناییهای خود را مدنظر قرار دهید. مثلاً اگر شما در ساخت محصولات چوبی دستی بر آتش دارید، میتوانید فروشگاهی برای فروش آنلاین ساختههای چوبی خود تأسیس کنید. و اگر مثلاً در زمینه طراحی لباس استعداد دارید، میتوانید فروشگاهی برای فروش لباسهای خود تأسیس کند.
نکته دوم در انتخاب محصول مناسب برای فروش بعد از علایق و تواناییها، این است که بررسی کنید کدام حوزه هنوز اشباع نشده است. گاهی ممکن است شما در حوزهای دست به تأسیس فروشگاه آنلاین را بزنید که رقبای سرسخت و با سابقه طولانی در آن مشغول به کارند. خوب در این حالت احتمال موفقیت شما بسیار اندک است. پس ابتدا بررسی کنید که کدام بخش از بازار فروش اینترنتی هنوز اشباع نشده هست.
اگر حوزه مورد نظر شما اشباعشده است راه حل دیگری هم وجود دارد و آن اینکه با کسانی که در آن حوزه مورد نظر شما فعال هستند وارد شراکت شوید و فروش و تأمین بخشی از محصولات آنها را در قبول کنید.
البته اگر باز هم اصرار بر فعالیت به صورت شخصی دارید قطعاً باید ارزش افزوده بیشتری را به مشتریانتان ارائه کنید که باعث شود از شما محصولات مورد نیازشان را خریداری کنند. در واقع باید چیزی بیشتر از میانگین رقبایتان ارائه کنید.
قدم دوم مشتریان هدف را مشخص کنید
قدم دوم این است که مشتریان هدف خود را مشخص کنید. منظور از مشتری هدف این است که چه کسانی و از چه قشری اقدام به خرید محصولات شما خواهند کرد. مثلاً اگر شما فروشگاه اینترنتی لباس دارید، مشتریان هدف شما میتوانند زنان و دختران یا حتی مردان باشند که بخواهند به همسرانشان کادو بدهند. برای مشخص کردن مشتریان هدف، آنها را براساس معیارهای زیر طبقه بندی کنید.
- سن، جنسیت و محل اقامت
- الگوهای رفتاری
- انگیزهها و اهداف اصلی مشتری
- بزرگترین چالش آنها چیست و شما چگونه آن را مرتفع خواهیم کرد؟
- چرا آنها باید محصولات شما را بخرند؟
مثالی برای روشنتر شدن این موضوع میزنم. بیایید فرض کنیم فروشگاه شما در حوزه فروش لباس و مد فعال است خوب بیایید به سؤالات بالا پاسخ دهیم:
سن، جنسیت و محل اقامت : زنان و دختران بین 16 تا 40 سال
الگوهای رفتاری: آنها معمولاً هر چند وقت یکبار و چرا دست به خرید میزنند؟
انگیزه ها و اهداف اصلی: خوشپوشی، زیبایی، نیاز
بزرگترین چالش آنها چیست و شما چگونه آنها را مرتفع خواهیم کرد : برای مشتری همیشه کیفیت و قیمت در اولویت است و شما میتوانید با تولید لباسهایی با کیفیت با قیمت مناسب نگرانی مشتری از این بابت را رفع کنید.
چرا آنها باید محصولات شما را بخرند: این سوالی است که شما خودتان باید آنرا پاسخ دهید برای پاسخ به این سؤال وجه تمایز خود با رقبا را بررسی کنید.
قدم سوم: ایده هایتان را ارزیابی کنید
پیدا کردن جنس مناسب برای فروش و مشخص کردن مشتری هدف آسان است اما شما باید مطمئن شوید که افراد در قبال محصولات شما پول خواهند پرداخت. این که افراد به شما بگویند محصولاتتان خوب یا افتضاح است برای شما موفقیت و شکست محسوب نمیشود. موفقیت وقتی حاصل میشود که افراد سرکیسه را شل کنند و در قبال محصولات شما پول پرداخت کنند. اگر از مشتری هدف و اجناس خود مطمئن هستید ولی هیچکس از شما خرید نمی کند باید به دنبال دلایل آن بگردید. دلایلی از جمله :
- قیمت محصولات شما نسبت به رقبا بالاست؟
- مشتریان هدف را اشتباه انتخاب کردهاید؟
- آیا بازار و درخواستی برای خرید محصولات شما موجود ندارد؟
خلاصه بگوییم برای اینکه متوجه شوید چرا افراد از شما خرید نمیکنند خیلی ساده از خود بپرسید: چه چیزی افراد را از خرید از فروشگاه من باز میدارد؟. قبل از تأسیس فروشگاه اینترنتی بحث ارزیابی بسیار حایز اهمیت است. برای ارزیابی، میتوانید از روشهای زیر بهره ببرید :
محصولاتتان را به صورت شخصی بفروشید
اگر کارتان را تازه آغاز کردهاید، حتماً نیازی نیست که متحمل هزینه شوید و فروشگاه اینترنتی تاسیس کنید. میتوانید ابتدا به صورت مستقیم با مشتری ارتباط برقرار کرده و جنستان را بفروشید. مهمترین حسن این کار این است که به جز کسب درآمد مطمئن خواهید شد که برای محصولات تان مشتری وجود دارد و افراد حاضرند برای آنها پول پرداخت کنند.
اما شاید از خود بپرسید که چگونه به صورت مستقیم، مشتری را پیدا کرده و وارد معامله شویم؟ پاسخ واضح است. شبکههای اجتماعی. این روزها کمتر کسی پیدا میشود که حداقل از یکی از شبکههای اجتماعی همانند واتساپ، تلگرام یا ااینستاگرام استفاده نکنند. استفاده از شبکههای اجتماعی هزینهای ندارد و کار با آن نیز آسان است. فقط کافی است به شبکه های مجازی ملحق شوید و کار فروش را آغاز کنید.
بگذارید برای شما مثال واقعی از پیدا کردن مشتری به صورت مستقیم و فروش جنس بزنم. یکی از دوستان من در ساخت کیف زنانه مهارت داشت. برای محصولاتش در شبکه های اجتماعی صفحه ای ایجاد کرد و همچنین محصولات تولیدیاش را به جمعه بازارهای تهران هم میبرد. با این کار نه تنها توانست تمامی محصولات تولیدیاش به فروش برساند بلکه از طریق اینستاگرام توانست چندین سفارش جدید هم دریافت کند. پس تأثیر شبکههای اجتماعی در ارزیابی بازار محصول را جدی بگیرید.
اجناس تولیدی را در بازارهای مجازی عرضه کنید
این روش نیز بسیار کاربردی است شما میتوانید محصولات تولیدی خود در بازارهای مجازی مانند شیپور، دیوار و... بفروش برسانید. سرویسهای نام برده شده این امکان را به شما میدهند که به صورت مستقیم با مشتری وارد مذاکره شوید و اطلاعات و عکسهای محصول مورد نظر را برای آنها بفرستید.
اما در نظر بگیرید که این روش صرفاً یک راه برای ارزیابی محصول و شاید شناسایی بازار باشد. برای این که بتوانید بیشتر و بهتر بفروشید حتماً نیازمند وب سایت فروشگاه هستید.
قدم چهارم یک سیستم مدیریت محتوای فروشگاهی انتخاب کنید
بعد از اینکه تمامی این مراحل را انجام دادید و تصمیم قطعی بر ساخت فروشگاه اینترنتی گرفتید، اولین قدم انتخاب یک سیستم مدیریت محتوا است. سیستم مدیریت محتوای فروشگاهی همانطور که از اسمش بر میآید، امکانات لازم برای ساخت یک فروشگاه اینترنتی، در اختیار شما قرار میدهد.
از بهترینهای فروشگاه ساز ها میتوان، ووکامرس نام برد. این سیستم فروشگاه ساز که بر پایه وردپرس است به صورت کامل از زبان فارسی پشتیبانی میکند و کار با آن نیز بسیار آسان است. به علاوه افزونه های زیادی نیز برای آن وجود دارد. برای اطلاع بیشتر در این مورد میتوانید به آدرس woocommerce.ir مراجعه نمایید .
سیستمهای دیگر همچنین :
- مجنتو
- اپن کارت
- پرستاشاپ
هم در دسته سیستمهای رایگان فروشگاه قرار گرفتند و حضور دارند. در نظر داشته باشید که خود نرمافزارهای تحت وب رایگان هستند، اما خدمات و توسعه و طراحی آنها قطعاً شامل هزینه است.
البته فراموش نکنید که برای فروشگاهتان به یک نام مناسب و لوگوی زیبا نیاز دارید. زیرا فروشگه شما با این عناصر شناخته میشود و هر چقدر که در نامگذاری فروشگاه و طراحی لوگو بهتر عمل کنید، احتمال شناخته شدن سریعتر می شود.
قدم پنجم نیروی انسانی مورد نیاز خود را استخدام کنید و اصول سئو را فرا بگیرید
برای مدیریت فروشگاه، شما به نیروی انسانی مورد نیاز و البته متخصص نیاز دارید که پشتیبانی سایت، محصولات، مشتریان و غیره را انجام دهند. تعدادی نیروی انسانی با توجه به بودجه و تعداد فیلدهای مورد نیاز و ضروری تعیین کنید. البته در لیست استخدام خود حتماً یک گرافیست ماهر، بازاریاب شبکههای اجتماعی و تولید کننده محتوا را هم مدنظر داشته باشید. زیرا این افراد بیش از هر کاری حائز اهمیت هستند و هر چه که آنها ماهرتر و متخصصتر باشند احتمال موفقیت شما نیز بیشتر میشود.
اما شاید لازم نباشد اهمیت سئو در موفقیت فروشگاه اینترنتی مجدداً یادآور شوم. تمامی کسب و کارهای موفق دنیا سئو را جزء اولویتهای اصلی خود قرار میدهند و برای آن ردیف بودجه مشخصی را در نظر میگیرند. سئو از ارکان اساسی برای موفقیت در کسب و کار آنلاین است. محصولات شما باید در موتورهای جستجو شناخته و از طریق آن مشتری با فروشگاه شما آشنا شود و اقدام به خرید کند. رعایت اصول سئو باعث می شود رتبه سایت شما افزایش یابد و از محصولات شما در معرض دیدگان عده بیشتری قرار گیرد.
آیا فروشگاه اینترنتی مجوز میخواهد؟
جواب شما بلد است.
شاید یکی از سختترین مراحلی که برای راهاندازی یک فروشگاه اینترنتی میبایست طی کنید، هفت خوان دریافت نماد اعتماد است. شما میتوانید با مراجعه به سایت اینماد مراحل دریافت نماد را آغاز کنید تا هرچه سریعتر آن را دریافت کنید. پس از ثبت نام میبایست به صورت محضری تعهدنامهای را امضا کنید و برای نماد ارسال کنید.
اهمیت دریافت نماد آن جا مشخص میشود که بخواهید درگاه مستقیم بانک دریافت کنید، یکی از ملزومات دریافت درگاه پرداخت بانکی، داشتن نماد اعتماد است. البته تأثیر آن در ذهن کاربران هم قابل انکار نیست، زیرا میتواند به مشتریان شما اطمینان بدهد که شما قلابی نیستید، آدرس و شماره تلفن تأیید شده دارید و میتوانند به شما اعتماد کنند .
چگونه یک فروشگاه اینترنتی موفق داشته باشیم؟
خیلی خوب است که همیشه وب سایت ها و فروشگاههای اینترنتی موفق ایرانی و حتی خارجی را بررسی کنید و با بررسی این کسب و کارها متوجه آن شوید که چطور موفق شدهاند. کاری که در من انجام دادهام و در ادامه قصد دارم با بررسیهایی که از قبل انجام دادم به طور کلی ویژگیهای یک فروشگاه اینترنتی موفق را عنوان و هر کدام را منحصراً توضیح بدهم.
-
فرایند خرید در فروشگاه اینترنتی :
اولین چیزی که مهم است و باید به آن توجه ویژهای داشت راحتی خرید از فروشگاه اینترنتی است. علاوه بر زیبایی و طراحی اصولی فروشگاه اینترنتی باید فرآیند خرید محصولات در آن نیز آسان باشد. این چیزی است که دقیقاً در فروشگاههای اینترنتی که محصولات متعددی دارند و روزانه ترافیک بالایی دریافت میکنند باید به خوبی رعایت شود.
چرا که این مورد باعث میشود مشتریان زیادی برای دفعات بعد، خرید از فروشگاه شما را لذتبخش بدانند و به مرور زمان جزو مشتریان دائمی شما شوند .
تا جایی که ممکن است مراحل خرید را کوتاه کنید. با توجه به محصولاتی که ارائه میدهید مقدار اطلاعاتی که نیاز دارید تا از مشتری بگیرید را تغییر دهید. سعی کنید عضویت در سایت هنگام خرید را اجباری نکنید و طی چهار مرحله اطلاعات کاربران را دریافت کنید. مثلاً اول نام و نام خانوادگی از مشتریان دریافت کرد و سپس بعد از نهایی کردن خرید خود آدرس پستی را از آنها دریافت کنید.
تصور کنید هنگام خرید محصول همان ابتدا فرم طولانی را برای عضویت اجباری به مشتریان نشان داده شود چه اتفاقی میافتد؟ مسلماً خیلی از افراد حوصله کافی ندارند و همان لحظه صفحه را ترک میکنند.
- اتوماتیک سازی فرایندها :
همانطور که اشاره کردم به خاطر ترافیک بالا در فروشگاههای اینترنتی خیلی از کارها را نمیتوان به صورت دستی انجام داد و حتماً باید سیستمهای اتوماتیک را طراحی و راهاندازی کنید.
بهعنوان مثال بسیاری از افراد هنگام خرید از فروشگاه اینترنتی شما ممکن است مشکلی برایشان پیش آید و به دلایل مختلفی، از نهایی کردن خرید و پرداخت آنلاین وجه دست بکشند .
ممکن است همان لحظه ارتباطشان با اینترنت قطع شود. ممکن است همان لحظه بفهمند در کارت بانکی خود موجودی کافی ندارند.
به همین دلیل بهتر است به چنین افرادی دوباره یادآوری کنید که چه کاری انجام دهند. این مورد هم فقط با سیستمهای اتوماتیک امکان پذیر است. باید سیستمی در فروشگاه اینترنتی خود داشته باشید تا به افرادی که با چنین مشکلاتی مواجه شدهاند یادآوری کنید که فرایند خرید که نیمه کاره رها کرده اند را ادامه دهند.
مطمئن باشید روزانه افراد بسیاری ممکن است به دلایل مختلف از خرید محصول منصرف شوند و از دست دادن این افراد ضرر بسیار بزرگی در کسبوکار شما خواهد بود. در ادامه در مورد استفاده سیستمهای اتوماتیک سازی فرایندها در بهبود تجربه کاربری در فروشگاه اینترنتی بیشتر توضیح خواهم داد .
-
اعتمادسازی در فروشگاه اینترنتی :
یکی از مهمترین کلیشه ها که باعث اعتمادسازی در فروشگاههای اینترنتی میشود داشتن نماد اعتماد الکترونیکی است. داشتن اینماد و دیگر مجوزهای موجود برای یک فروشگاه اینترنتی بسیار حائز اهمیت است و باید کسب و کارهایی که فروشی را درغالب اینترنت رقم میزنند از اینماد استفاده کنند.
البته اعتمادسازی در فروشگاه اینترنتی فقط به اینماد و دیگر مجوزها ختم نمیشود ولی تا حدودی ترس را در بسیاری از افراد به شدت کاهش میدهد.
سعی کنید لوگو برندهایی که با آنها کار را در صفحه اول سایت و قبل از فوتر سایت قرار دهید.
صفحات اختصاصی به نام پیگیری سفارش و ثبت شکایات در منوی اصلی فروشگاه اینترنتی خود قرار دهید تا مشخص شود نسبت به مشتریان خود بیتفاوت نیستید و همیشه پیگیر سفارشات و درخواستهای آنها هستید.
قوانین بازگشت وجه و گارانتی کالا را حتماً به صورت واضح بیان کنید.
پشتیبانی آنلاین که همیشه پاسخگو باشد بسیار اهمیت دارد. بسیاری از مشتریان بنا به دلایلی دوست ندارند تماس تلفنی با پشتیبانی داشته باشند . به خاطر همین پشتیبانی که همیشه در سایت آنلاین باشد و قدم به قدم با مشتریان همراه باشد تا مشکلی یا سؤال برایشان پیش نیاید می تواند اعتماد مشتریان را چندین برابر کند.
خیلی از مشتریان هنگام تسویه حساب سوالی برایشان پیش میآید و درصورتی که کسی نباشد تا پاسخ به سؤال آنها بدهد بلافاصله از تکمیل فرایند خرید خود منصرف خواهند شد.
صفحه تماس باما و درباره ما را به صورت کامل و دقیق طراحی کنید. در صفحه تماس باما دقیقاً مشخص کنید برای چه کاری باید با چه واحدی تماس گرفته شود. در صفحه درباره ما تیم خود را معرفی کنید و تعداد کارکنان و بیوگرافی هر کدام را بنویسید و حتماً مشخصات دقیق محل شرکت را بنویسید.
-
صفحه اصلی فروشگاه اینترنتی
هدف اصلی همه ما در فروشگاه اینترنتی هدایت بازدیدکنندگان به صفحات خرید محصول است. یکی از نکاتی که در صفحه اصلی فروشگاه اینترنتی خود باید حتماً به آن توجه کنید قرار دادن محصولات پرفروش، پیشنهادهای ویژه، جدیدترین محصولات و محصولات تخفیف دار است.
برای ورود دستهبندیها بنرهای جذاب طراحی کنید و در میانه صفحه اصلی فروشگاه اینترنتی خود قرار دهید و راست مسجد ژکان و با ملاک بنرهای برای دستهبندیهای خود به صورت نامنظم همراه با دعوت به اقدامهای جزم کردهاند.
در فروشگاه اینترنتی خود نمادها و منوهای ضروری که باید در معرض دید بازدیدکنندگان قرار داشته باشند را در صفحات اصلی قرار دهید. در همین زمان در مواردی که مربوط به اعتمادسازی است صفحه هاتی با عنوان: سیاستهای حریم خصوصی، سؤالهای متداول، راهنمای خرید از سایت، پیگیری سفارشات، تماس با ما، درباره ما و...
کار جالبی که دیجی کالا انجام داده است با توجه به بازدیدهای قبلی مشتریان از محصولات مورد علاقه شان آنها را دوباره در معرض دید شما قرار میدهد. مثلاً شما مراجعات قبلی خود دیجیکالا از یک سری محصولات صوتی تصویری دیدن کردهاید. با ورود دوباره به صفحه اصلی دیجیکالا محصولاتی که قبلا دیده بودید را با تخفیف ویژه به شما نشان می دهد. اینکار موجب می شود که آمار فروش شما افزایش یابد.
-
صفحات فرود در فروشگاه اینترنتی
به نظر من هر وب سایتی با هر موضوعی باید از صفحه فرود استفاده کنند. صفحه فرود هر صفحهای است که بازدیدکنندگان را تبدیل به سرنخ کند. منظور همان جذب کاربر و تبدیل آن به مشتری است.
البته برای دریافت اطلاعات تماس بازدیدکنندگان در یک فروشگاه اینترنتی راههای زیادی وجود دارد. یکی از عمدهترین آنها لندیگ پیچهای ارائه کدهای تخفیف است. ولی چیزی که خیلی مهم است تفکیک جنسیت در دریافت اطلاعات تماس بازدیدکنندگان است.
برای طراحی صفحات فرود در فروشگاه اینترنتی بهتر است جزئیاتی که باعث حواسپرتی کاربر میشود را حذفشان کنید. صفحات اختصاصی و بدون داشتن منو را برای صفحات فرود خود طراحی کنید و این امر قطعاً باعث افزایش نرخ تبدیل خواهد شد.
-
دسته بندی محصولات در فروشگاه اینترنتی
هر فروشگاه اینترنتی باید دسته بندی دقیقی از محصولات خود را ارائه کند. دسته بندی محصولات بهتر است به صورت مجزا برای دسته ای از محصولات باشد. معمولاً بسته بندی محصولات این فروشگاه بهتر است با نام برند آن محصول مجزا شود. مثلاً دستهبندی تلویزیون بهتر است با برندهایی نظیر LG و Samsung و دیگر برندها مجزا باشند.
بسته به نوع کالاها سعی کنید با دسته بندی های خاص کاربر را برای رسیدن به هدف اصلی خود راهنمایی کنید. دسته بندی براساس نوع برند، بازه قیمتی و... کار را برای کاربر راهتر می کند تا محصول مورد نظر خود را سریعتر پیدا کند.
-
صفحه محصولات فروشگاه اینترنتی
یکی از مهمترین قسمتها در فروشگاه اینترنتی صحفه محصولات است. صفحه محصولات باید توضیحات دقیق از محصول مورد نظر باشد. سعی کنید مزیتها و ویژگیهای خاص و اصلی محصول خود را با استفاده از موردهایی مشخص کنید.
تا جایی که امکان دارد توضیحات کامل و مفصلی را در مورد کالای خود ارائه دهید. البته اول توضیحات کوتاه را نشان دهید و سپس با استفاده از دکمه اطلاعات بیشتر توضیحات کاملتری را به مشتریان ارائه دهید.
اگر محصول شما با دیگر محصولات قابل مقایسه هستند حتماً قسمت مقایسه از آنها را در صفحه محصولات خود قرار دهید.
قسمت نظرات و پرسش و پاسخ مربوط به محصول مورد نظر باید فعال باشد. بسیاری از مشتریان فقط با دیدن نظرات مشتریان راضی دست به خرید می زنند.
اگر محصول شما گارانتی دارد حتماً آن را ذکر کنید.
اگر محصول شما هدیهای دارد حتماً آنرا به کاربر در همان صفحه نشان دهید.
اگر محصول شما تخفیف خاص و محدودی دارد بهتر است آن را بهصورت شمارش معکوس در همان صفحه نشان دهید. چرا که این کار باعث میشود کاربران بیشتری ترقیب خرید محصول شوند.
اگر محصول قابل هدیه دادن است سعی کنید با قرار دادن دکمه جذابی مشتریان را ترک کنید تا آن را به دوستانشان هدیه بدهند که به عنوان هدیه آن محصول را برای دوستانشان دهند.
محصولاتی که مکمل و مرتبط با محصول مورد نظر کاربر هستند به او نشان دهید. بهتر است بعد از آنکه کاربر محصول مورد نظرش را به سبد خرید اضافه کرد محصولات مرتبط با آن را پیشنهاد دهید.
تصاویر محصولات بسیار مهم هستند. یکی از آیتمهای جذب مشتری در فروشگاه اینترنتی تصاویر محصول است. سعی کنید از تصاویر واقعی در زوایای مختلف در صفحه محصولات خود استفاده کنید. جابجایی تصاویر آسان کنید تا هر کاربر به آسانی بتواند محصول مورد نظر خود را به صورت کامل بررسی کند. درست مثل دنیای واقعی.
دکمه های افزودن به سبد خرید و تسویه حساب باید کاملاً واضح و در معرض دید باشند.
نکته مهم : یک نوار با عنوان گارانتی بازگشت، تحویل فوری، ضمانت اصالت کالا، پرداخت وجه در محل به صفحه محصولات خود اضافه کنید تا اعتمادسازی در لحظه خرید قطعی شود.
8.بهبود تجربه کاربری در فروشگاه اینترنتی
یکی از مهمترین کارها فراهم کردن محیطی امن و راحت برای خرید لذتبخش است. باید کاری کنید که مشتری دوباره میل داشته باشد از محصولات فروشگاه اینترنتی شما استفاده کنند.
چگونه راهاندازی فروشگاه اینترنتی را یاد بگیرید؟
در پایان این مقاله به سوال نهایی می رسیم که چطور راه اندازی و مدیریت یک فروشگاه اینترنتی را آموزش ببینیم. دوستان باید ذکر کنم که روشهای متعددی برای یادگیری راهاندازی فروشگاه اینترنتی وجود دارد. روشهای رایگان همانند مطالعه مقالات وبسایتها و یا دانلود PDF های رایگان. و یا خرید محصولات آموزشی مرتبط با راهاندازی فروشگاه اینترنتی. در این بین دو روش را به شما پیشنهاد میکنم که فقط در وب سایت شعبه اینترنتی به شما ارائه می شود. یک روش کاملاً رایگان که برای شما عزیزان آماده شده. برای دریافت آموزشهای رایگان و نحوه راهاندازی فروشگاه اینترنتی به صفحه آکادمی آموزشی مراجعه نمایید.
با تشکر از همه شما عزیزان که تا پایان مقاله همراه ما بودید.
مثل همیشه شما ارزشمندید
[ratings]